'Länsimaissa ihmiset ovat rokotettuja kristinuskoa vastaan. He ovat saaneet kristinuskoa pieninä laimeina annoksina niin, että he ovat tulleet immuuneiksi kristinuskolle.'
- Kalevi Lehtinen

Miten Jeesus liittyy asiaan?
Jos olet lapsen vanhempi, tunnistat tämän: joskus ne kakarat ovat aivan käsittämättömän raivostuttavia, ja tekevät kaikki maailman virheet. Välillä teot ovat tahattomia, välillä aivan täysin tahallisia.

Kuitenkin jos kävellessänne jyrkän rinteen laella lapsesi jalka lipsahtaa ja hän lähtee liukumaan kohti rotkoa, lähtisit epäröimättä perään pelastaaksesi hänet, välittämättä siitä käykö sinulle itsellesi huonosti. Rakkaus siis saa uhrautumaan ja tekemään kaikkensa jotta lapsi pelastuisi.

Jumala, joka rakastaa meitä (koska on luonut meidät), haluaa meidän pelastuvan. Toisaalta läpi sormien ei Jumala voi katsoa sitä pahuutta, johon olemme kykeneviä (ja jota teemme itse kukin). Mikä neuvoksi?

Ratkaisu on se, että Jumala rakastaa meitä niiiin paljon, että päätti hoitaa asian meidän parhaaksemme, ja lähetti Jeesuksen maailmaan. Toki Jeesus maan päällä taapertaessaan opettikin monenlaista fiksuja juttuja, mutta hänen tärkein juttunsa oli se ristiinnaulitseminen; siinä hän kärsi tuomion meidän kaikkien puolesta.

Toisin sanoen: syytteessä olemme me mutta tuomion kärsiikin Jeesus. Samalla tavoin kun oikeudessa olisimme syytettynä, ja tuomari pläjäyttää meille vankilatuomion, mutta sisään hiihtääkin joku partaheppu ja ilmoittaa menevänsä lusimaan tuomion meidän puolestamme, jolloin me taas kävelemme ulos salista vapaina.

Tämä tarkoittaa armo, eli Jumalan meille osoittamaa ansiotonta rakkautta. Emme ole tehneet mitään ansaitaksemme vapautuksen, mutta saamme sen silti, koska Jumala rakastaa ja haluaa antaa meille anteeksi.

Nyt tuleekin kristinuskon tärkein kysymys: Uskotko että asia on näin? Mikäli uskot että a) Jumala on luonut meidät, b) Jumala tuomitsee meidät siitä kun teemme väärin ja c) Jeesus on se joka kantaa puolestamme tuomion Jumalan edessä, ja sinä olet pelastettu. Katsos, se Jeesus on valmis lusimaan varmasti vain niiden puolesta, jotka uskovat tähän.

(Entä jos ei usko? No se on Jumalan kädessä, ihmisen tehtävä ei ole ratkaista sitä mitä heille tapahtuu.)

Miksi koko ajan kaikki perustuu siihen että pitää uskoa? Miksei ole suorempia todisteita, jotta kaikki uskoisivat eikä tarvitsisi kiikkua uskon rajamailla?

Vastaus on taas kerran se valinnanvapaus, se tärkeä asia mistä aina kaikki haluavat pitää kiinni. Kukaan ei pakota sinua tekemään mitään, vaan Jeesus on niiden pelastaja jotka haluavat tulla pelastetuiksi ja suostuvat 'sovintoon' Jumalan kanssa uskomalla Jumalan poikaan Jeesukseen tekojemme sovittajana. Saat ihan itse valita, haluatko tätä vai et.

Tämä on siis Jeesuksen tarkoitus. Kyllä Jeesus aikanaan viisaitakin puhui ja oli lasten ystävä ja silleen, mutta ne eivät olleet pääasia.

Kuvioon liittyy vielä yksi taho, nimittäin se Pyhä Henki. Sillä on kuviossa myös ratkaiseva rooli, mutta Pyhä Henki vähän turhan usein unohdetaan.

Opiskellaanpa vielä, mikä se Pyhä Henki on, niin sitten kuvio on läpikäyty kokonaan
 
Miksi pitäisi kiinnostua?
Miksi nämä jutut pitäisi lukea läpi? Vastaus on helppo: koska me kuolemme.
Sattumaa vai ei?
Onko maailmamme ja elämä syntynyt sattumalta ilman mitään tarkoitusta vai onko takana jokin joka on suunnitellut kaiken sellaiseksi kun se nykyään on?
Olemmeko yksi muiden joukossa?
Onko ihminen vain eläin muiden joukossa jolla on vähän enemmän älliä kuin muilla, vai onko ihminen jotain erityistä? Mitä oikein on inhimillisyys?
Olemmeko oikeasti niin pahoja?
Kaikki varmasti allekirjoittavat sen että ihminen osaa tehdä pahaa. Onko se jotain ainutkertaista maailmassa vai jotain mitä löytyy kaikkialta luonnosta?
Miksi pahuus vain jatkuu?
Jos Jumala haluaa meidän tekevän hyvää mutta me teemmekin pahaa, miksi Hän sallii sen? Eikö Jumalalla olekaan vaikutusvaltaa pakottaa meidät tekemään hyvää?
Niputus edellisistä
Neljä edellistä saadaan niputettua aika kivaksi kokonaisuudeksi. Kokeillaanpa!
Miksi pitäisi tehdä oikein?
Meihin on sisäänkirjoitettu moraali, eli tiedämme mikä on oikein. Miksi ihmeessä? Miksi pitäisi välittää, jos emme ole lopulta kellekään vastuussa?
Onko meillä toivoa?
Jos olisit yrityksen johtaja ja alaiset perseilisivät minkä kerkeävät, mitä tekisit? Niinpä. Niin tekisin minäkin.
Miten Jeesus liittyy asiaan?
Nyt sitten se Jeesus: miten se nyt tähän liittyy ja miksi kristittyjen pitää koko ajan jauhaa siitä? Eikö Jumala riittäisi?
Isä, Poika ja ..öö.. se kolmas..
Jumala loi kaiken ja Jeesus kantaa vastuun tekosistamme, jos uskomme. Entäpä se Pyhä Henki?
Mitä seuraavaksi?
Herättikö nämä sinussa ajatuksia? Jos juu niin lue vielä tämä.

Uskonaskel.fi on jonkunlaista blogisivustoa etäisesti muistuttava kasa ajatuksia, jotka toivottavasti auttavat sinua löytämään uudelleen sen mistä kristinuskossa on kyse, tai ainakin pistää 'kiven hiertämään kenkään'.

Sivusto on ylläpitäjän täysin oma eikä edusta minkään tietyn uskontokunnan, suunnan, lahkon, kultin tms. kantoja.

Sivuston ylläpitäjä Perttu Terho on nelikymppinen IT-suunnittelija, jota harmittaa kristinuskon alennustila yhteiskunnassamme. Hän pitää yllä myös palelevapingviini.fi sivustoa.

Ajatuksia, kommentteja: paleleva.pingviini@gmail.com