'Länsimaissa ihmiset ovat rokotettuja kristinuskoa vastaan. He ovat saaneet kristinuskoa pieninä laimeina annoksina niin, että he ovat tulleet immuuneiksi kristinuskolle.'
- Kalevi Lehtinen

Olemmeko oikeasti niin pahoja?
Ihminen erottuu muista maailman eläimistä siinä että kykenemme sellaiseen hyvyyteen mihin mikään muu eläin ei pysty. Kuitenkin toisessa vaakakupissa löydämme tosiasian, että ihminen kykenee sellaiseen pahuuteen, mihin mikään muu eläin ei pysty.

Eläinmaailmasta löytyy itsekkyyttä ja selviytymisviettiä, jotka selittävät välillä hyvinkin väkivaltaiselta ja raa'alta vaikuttavan käytöksen. Ovatko ihmisen 'pahat teot' perusteltavissa samoilla käyttäytymismalleilla, jolloin koko pahuus supistuukin pelkäksi luonnolliseksi käytökseksi?

Ihmisen käytöksessä löytyy kuitenkin selviä piirteitä käytöksestä mitä eläinmaailmasta ei löydy; joissain tilanteissa ihminen haluaa tarkoituksella olla toiselle paha, ilman erityistä syytä, jolla käytöksen voisi perustella. Toki monien ikävien tekojen takaa löytyy selkeitä motiiveja, esim. oman aseman vahvistamista (jota esimerkiksi toisesta pahan puhuminen ja tällä tavoin mustamaalaaminen voi auttaa).

Mutta sitten löytyy aivan selvää pahuutta. Täysin irrationaalista käytöstä jonka tarkoitus on vain ja ainoastaan vahingoittaa toista, ja jolle ei löydy minkäänlaista perustelua. Eikä tämä rajoitu pelkästään tekoihin, sillä ihmisellä on ainutlaatuinen kyky suunnitella tekojansa ja kuvitella mielessään jo kaikki ennen kuin mitään on edes tapahtununut.

Kyllä vain. Ihminen on täysin erityinen. Ihminen kykenee täysin luonnonvastaiseen hyvään, mutta toisaalta myös täysin luonnottomaan pahaan. Tästä herää tärkeä kysymys; jos meidät on Jumala kerran luonut pitämään luonnottomasti huolta toisistamme, menikö jossain jokin pahasti pieleen kun yhtä lailla osaamme tehdä toisillemme täysin luonnotonta pahaa?

Hyppää seuraavaan tarinaan
 
Miksi pitäisi kiinnostua?
Miksi nämä jutut pitäisi lukea läpi? Vastaus on helppo: koska me kuolemme.
Sattumaa vai ei?
Onko maailmamme ja elämä syntynyt sattumalta ilman mitään tarkoitusta vai onko takana jokin joka on suunnitellut kaiken sellaiseksi kun se nykyään on?
Olemmeko yksi muiden joukossa?
Onko ihminen vain eläin muiden joukossa jolla on vähän enemmän älliä kuin muilla, vai onko ihminen jotain erityistä? Mitä oikein on inhimillisyys?
Olemmeko oikeasti niin pahoja?
Kaikki varmasti allekirjoittavat sen että ihminen osaa tehdä pahaa. Onko se jotain ainutkertaista maailmassa vai jotain mitä löytyy kaikkialta luonnosta?
Miksi pahuus vain jatkuu?
Jos Jumala haluaa meidän tekevän hyvää mutta me teemmekin pahaa, miksi Hän sallii sen? Eikö Jumalalla olekaan vaikutusvaltaa pakottaa meidät tekemään hyvää?
Niputus edellisistä
Neljä edellistä saadaan niputettua aika kivaksi kokonaisuudeksi. Kokeillaanpa!
Miksi pitäisi tehdä oikein?
Meihin on sisäänkirjoitettu moraali, eli tiedämme mikä on oikein. Miksi ihmeessä? Miksi pitäisi välittää, jos emme ole lopulta kellekään vastuussa?
Onko meillä toivoa?
Jos olisit yrityksen johtaja ja alaiset perseilisivät minkä kerkeävät, mitä tekisit? Niinpä. Niin tekisin minäkin.
Miten Jeesus liittyy asiaan?
Nyt sitten se Jeesus: miten se nyt tähän liittyy ja miksi kristittyjen pitää koko ajan jauhaa siitä? Eikö Jumala riittäisi?
Isä, Poika ja ..öö.. se kolmas..
Jumala loi kaiken ja Jeesus kantaa vastuun tekosistamme, jos uskomme. Entäpä se Pyhä Henki?
Mitä seuraavaksi?
Herättikö nämä sinussa ajatuksia? Jos juu niin lue vielä tämä.

Uskonaskel.fi on jonkunlaista blogisivustoa etäisesti muistuttava kasa ajatuksia, jotka toivottavasti auttavat sinua löytämään uudelleen sen mistä kristinuskossa on kyse, tai ainakin pistää 'kiven hiertämään kenkään'.

Sivusto on ylläpitäjän täysin oma eikä edusta minkään tietyn uskontokunnan, suunnan, lahkon, kultin tms. kantoja.

Sivuston ylläpitäjä Perttu Terho on nelikymppinen IT-suunnittelija, jota harmittaa kristinuskon alennustila yhteiskunnassamme. Hän pitää yllä myös palelevapingviini.fi sivustoa.

Ajatuksia, kommentteja: paleleva.pingviini@gmail.com