'Länsimaissa ihmiset ovat rokotettuja kristinuskoa vastaan. He ovat saaneet kristinuskoa pieninä laimeina annoksina niin, että he ovat tulleet immuuneiksi kristinuskolle.'
- Kalevi Lehtinen

Sattumaa vai ei?
Tuskin on ihmistä joka ei olisi jossain vaiheessa törmännyt keskusteluun siitä, onko kaikki synynyt pelkästään spontaanien mutaatioiden, luonnonvalinnan ja evolutiivisen paineen avulla vai onko luonnon monimuotoisuuden takana jokin korkeampi voima jolla on ollut tavalla tai toisella näppinsä pelissä elämän kehityksessä.

Toisaalta kun aikaa kuluu vuosimiljoonia, monenlaista ehtii tapahtumaan; Ensin syntyy sattumalta jokin yksinkertainen uusi ominaisuus, ja mikäli siitä on hyötyä, lähtee se kehittymään ja monipuolistumaan.

Kuitenkin kuviossa jokin ei täsmää, ja sen voi havaita vaikkapa katselemalla riikinkukkoa. Mieti tuota huonosti lentävää, lihavaa, hidasta ja maastoon naamioitumiskyvyiltään ylivertaista otusta. Miksi ihmeessä evolutiivinen paine ohjaisi sattuman luomaan tuollaisen otuksen? Ihan muutamasta pullonkaula-mutaatiosta ei ole kyse, koska eläin on täysin omanlaisensa, kaikkine upeine pyrstösulkineen ja päätöyhtöineen. Sellaiset rakenteet vaativat tuhansia ja taas tuhansia aivan omanlaisiaan geenejä ja säätelytekijöitä, vieläpä todella pitkälle erikoistuneita.

Vastaavia esimerkkejä on helppo löytää lisääkin, vaikkapa se miksi mikään eläin olisi tyytynyt jäämään saaliseläimeksi? Eikö evolutiivinen paine olisi jossain kohdassa lähtenyt muovaamaan ravintoketjun alemmilla portailla olevia eläimiä esimerkiksi myrkyllisiksi saalistajilleen? Tällainen syömäkelvoton versiohan rikastuisi hyvin nopeasti, kun myrkyttömät lajitoverit menestyvät huonommin.

Ohjaamaton evoluutio, jonka mukaan kaikki eliöt ovat ohjaamattomasti pikku hiljaa kehittyneet alkuliemestä on edelleen nimensä mukaisesti evoluutioteoria. Se törmää ylittämättömään ongelmaan: maailma on aivan liian kaunis ja liian 'tehoton' ollakseen evolutiivisen paineen luoma. Evolutiivisella paineella kun ei voi olla pitkän tähtäimen suunnitelmaa, vaan syntyneestä mutaatiosta pitäisi olla välittömästi jotain etua, jotta se menestyisi. Liian moni elämän ratkaisu ei täytä tätä ehtoa, katsokaa vaikka tuota riikinkukon kuvaa.

Ohjaamattoman evoluution oikeellisuuteen luottaminen on vähintään yhtä suuri uskonaskel kuin se että jokin on ohjannut kehityksen kulkua. Evoluutio ei siis ole 'pohjafakta' vaikka niin annetaan aina (koululaitosta myöten) ymmärtää vaan se on uskonasia.

Mielestäni on selvästi helpompi uskoa siihen, että elämä on suunniteltu juttu, kuin uskoa siihen että kaikki on tapahtunut täysin vailla ohjausta. On helppoa löytää tukuttain tukea ajatukselle, että pelkkää sattumaa ei taaperruksemme tässä maailmassa ole, vaan jokin on yläkerrassa kiskonut lankoja aika ahkerasti.

Jumala siis on olemassa. Näin se on.

Hyppää seuraavaan tarinaan
 
Miksi pitäisi kiinnostua?
Miksi nämä jutut pitäisi lukea läpi? Vastaus on helppo: koska me kuolemme.
Sattumaa vai ei?
Onko maailmamme ja elämä syntynyt sattumalta ilman mitään tarkoitusta vai onko takana jokin joka on suunnitellut kaiken sellaiseksi kun se nykyään on?
Olemmeko yksi muiden joukossa?
Onko ihminen vain eläin muiden joukossa jolla on vähän enemmän älliä kuin muilla, vai onko ihminen jotain erityistä? Mitä oikein on inhimillisyys?
Olemmeko oikeasti niin pahoja?
Kaikki varmasti allekirjoittavat sen että ihminen osaa tehdä pahaa. Onko se jotain ainutkertaista maailmassa vai jotain mitä löytyy kaikkialta luonnosta?
Miksi pahuus vain jatkuu?
Jos Jumala haluaa meidän tekevän hyvää mutta me teemmekin pahaa, miksi Hän sallii sen? Eikö Jumalalla olekaan vaikutusvaltaa pakottaa meidät tekemään hyvää?
Niputus edellisistä
Neljä edellistä saadaan niputettua aika kivaksi kokonaisuudeksi. Kokeillaanpa!
Miksi pitäisi tehdä oikein?
Meihin on sisäänkirjoitettu moraali, eli tiedämme mikä on oikein. Miksi ihmeessä? Miksi pitäisi välittää, jos emme ole lopulta kellekään vastuussa?
Onko meillä toivoa?
Jos olisit yrityksen johtaja ja alaiset perseilisivät minkä kerkeävät, mitä tekisit? Niinpä. Niin tekisin minäkin.
Miten Jeesus liittyy asiaan?
Nyt sitten se Jeesus: miten se nyt tähän liittyy ja miksi kristittyjen pitää koko ajan jauhaa siitä? Eikö Jumala riittäisi?
Isä, Poika ja ..öö.. se kolmas..
Jumala loi kaiken ja Jeesus kantaa vastuun tekosistamme, jos uskomme. Entäpä se Pyhä Henki?
Mitä seuraavaksi?
Herättikö nämä sinussa ajatuksia? Jos juu niin lue vielä tämä.

Uskonaskel.fi on jonkunlaista blogisivustoa etäisesti muistuttava kasa ajatuksia, jotka toivottavasti auttavat sinua löytämään uudelleen sen mistä kristinuskossa on kyse, tai ainakin pistää 'kiven hiertämään kenkään'.

Sivusto on ylläpitäjän täysin oma eikä edusta minkään tietyn uskontokunnan, suunnan, lahkon, kultin tms. kantoja.

Sivuston ylläpitäjä Perttu Terho on nelikymppinen IT-suunnittelija, jota harmittaa kristinuskon alennustila yhteiskunnassamme. Hän pitää yllä myös palelevapingviini.fi sivustoa.

Ajatuksia, kommentteja: paleleva.pingviini@gmail.com